inspiratie voor recepten

Meerval uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen
800 gr Meervalfilets
50 gr knapperig brood
4 tenen knoflook, gepeld
1 blikje ansjovis in olie
140 gram zongedroogde tomaatjes in olie
2 handvol verse basilicum
1 verse Spaanse peper
40 gram Parmezaanse kaas
1 citroen, schil geraspt
1 el Balsamico azijn

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd het brood in grove stukken en maal het in de keukenmachine fijn. Al draaiende doe je er 2 tenen gepelde knoflook bij en wat olie uit het blikje ansjovis. Bewaar het kruimelige mengsel in een kom.
  3. Doe de ansjovis, tomaatjes, basilicum, de overige knoflook, de Spaanse peper en Parmezaanse kaas in de kom van de keukenmachine en pureer het. Voeg de rasp van de citroenschil toe en knijp de citroen erboven uit. Voeg de balsamico azijn toe en pureer tot een stevig pasta.
  4. Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg de meervalfilets erin. Besmeer de vis met een dikke laag puree en bestrooit met broodkruim. Bak de vis in 15 tot 20 minuten gaar in de oven. Serveer met gekookte aardappelen en een salade.
Bron: Goeigerei

Meerval en kabeljauw met notenkorst en basilicum-pestosaus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 pakjes meerval (à 200 gram)
  • 3-4 kabeljauwhaasjes à 100-125 gram
  • 250 ml druivenpitolie
  • een handje basilicumblaadjes
  • 100 gram blanke hazelnoten
  • 100 gram geraspte Onze Trots streekkaas met basilicum
  • 1 ei
  • peper en zout

Ingrediënten basilicum-pestosaus

  • 2-3 volle eetlepels groene pesto
  • peper en zout

Bereidingswijze

Dep de meerval droog, maak van elk twee filets van en bestrooi met peper en zout. Bak de meerval in de pan met een klontje boter of scheutje olie aan beide kanten 2 minuten tot de vis net goudbruin is. Maal de noten met de helft van de kaas en het ei en breng op smaak met peper en zout. Leg de meerval op een ingevette bakplaat en druk de notenkorst erop. Gratineer onder een hete grill tot het mooi goudbruin is. 

Pureer de druivenpitolie met de basilicum, peper en zout en schenk dit in een diepe koekenpan. Verwarm op een matige warmtebron en leg de kabeljauw erin. Dek af met aluminiumfolie en laat de kabeljauw in 20 minuten zacht garen, de kabeljauw mag nog een klein beetje glazig zijn van binnen. Neem ze uit de pan en leg ze op een bakplaat. Bestrooi met de resterende kaas en laat de kaas onder een hete grill net smelten. Doe de druivenpitolie waarin de kabeljauw is gegaard in een keukenmachine en voeg de pesto toe. Pureer tot een mooie groene saus en breng op smaak met peper en zout. 

Leg een stuk van de meerval op een bord en leg er een stuk kabeljauw op. Druk de lamellen van de kabeljauw iets uit elkaar. Schep er pestosaus over en garneer met basilicum.

Bron: Jan Linders

Meerval en kabeljauw met notenkorst en basilicum-pestosaus Provençaalse meerval

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 venkelknollen
  • 2 eetlepels olie
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde provençaalse kruiden
  • 500 g meervalfilet
  • 1/2 zakje droge zwarte olijven
  • 1 eetlepel kappertjes

Bereidingswijze

Venkel schoonmaken, halveren en in repen snijden. In pan met dikke bodem olie verhitten en venkel al omscheppend 3-4 min. roerbakken. Wijn erbij schenken. Inhoud van blik tomaten, knoflook, Provençaalse kruiden en zout en peper naar smaak erdoor scheppen. Venkel afgedekt in 10 min. beetgaar stoven. Vis in 8-12 stukken snijden en bestrooien met zout en peper. Vis tussen groenten in stoofvocht leggen. Olijven en kappertjes erover strooien en vis afgedekt in 8-10 min. zachtjes gaarstoven. Lekker met bruin of Boulogne stokbrood.

Bron: Albert Heijn

Laat ons weten wat voor heerlijke recepten u bereidt met onze meerval!

Wij zijn te bereiken van:


Maandag tot en met vrijdag: 08:00 - 17:00

Wij zijn gevestigd op:

Boekelsebaan 2, 5445NG te Landhorst
KvK: 50884158
M: +31 (0)6-51822470
E: info@aquafood.nl